Hankkeet

Kalatalousalueen ja osakaskuntien hanketoiminta

Kalatalousalue ja sen jäsenyhteisöt tekevät hankkeita ja osallistuvat erilaisiin hankkeisiin. Tänne on koottu tietoja esimerkiksi meneillään olevasta  vesistönkunnostusta ja hoitokalastusta koskevasta hanketoiminnasta Yli-Kemin kalatalousalueen toiminta-alueella.

Kello-Aatsingin osakaskunnan vesistökunnostus- ja hoitokalastushanke 2024–2026

Kello-Aatsingin osakaskunta on toteuttamassa vesistökunnostushanketta Aatsingin vesialueella vuosien 2024–2026 aikana. Hanke on osa vuonna 2022 käynnistynyttä hankekokonaisuutta - Aatsingin vesistöalueen virkistyskäytöllinen ja kalataloudellinen kunnostus 2023–2033.

Osakaskunta vastaa ja toteuttaa vaiheen 2, nimellä; Kello-Aatsingin osakaskunnan vesistökunnostus- ja hoitokalastushanke 2024–2026.

Aatsinginjärvien ja -joen vesi- ja rantakasvusto on rehevöitynyt ja kasvanut niin laajaksi, että se haittaa veneilyä. Kalastossa vähempiarvoiset särki- ja ahvenkannat ovat runsastuneet ja kääpiöityneet liian tiheiden kantojen takia. Vesikasvuston niitto ja hoitokalastus ovat tarpeellisia toimia.

Hankkeen investointiosiossa, kesällä 2024, osakaskunta hankkii vesikasvien niittoon soveltuvan järeän kaislanniittokoneen, kaislojen keräilyyn tarkoitetun kaislaharvan sekä em. kaluston käyttämiseen soveltuvan alumiinirunkoisen veneen, moottorin ja kuljetustrailerin. Hoitokalastukseen liittyen osakaskunta tekee ja investoi kahteenkymmeneen (20) hoitokalastuskatiskaan.

Investoinnin peruste, oman vesikasvienniittokaluston hankkimiseen, on palveluna ostettavan niiton huomattava kalleus, etenkin kun niitot on toistettava kolmena peräkkäisenä vuotena, pysyvämmän tuloksen aikaansaamiseksi. Osakaskunnalla on vesikasvien niittotarvetta myös tulevina vuosina, kun laajempi hankekokonaisuus etenee järvialueen ylä- ja alapuolisiin vesistöihin. Tavoitteenahan on koko Aatsingin vesistöalueen virkistyskäytöllinen ja kalataloudellinen kunnostus kymmenen vuoden aikana (2023–2033). Katiskojen osalta investoinnin peruste on alkukesiin liittyvä yhteinen hoitokalastusponnistus osakaskunnan väen toimesta. Hoitokalastukseen liittyy myös pauneteilla tapahtuva hoitopyynti.

Investoinnit toteutetaan alkukesästä 2024, jotta vesikasvien niitot järvien välisillä salmialuilla sekä jokisuistossa (niittotarve yht. 2 ha) saadaan käyntiin heinä-elokuun vaihteessa.

Hoitokalastus - paunettipyynti

Paunetti-pyyntinä tapahtuva hoitokalastus suoritetaan kesäkuulla särkikalojen ja ahventen kutuaikaan, jolloin kalat ovat parveutuneet ja siten helpommin tavoitettavissa. Alustavasti pyyntiponnistus pauneteilla on 3 paunettia x 7 vrk, tilannetta ja saantoa seuraten.

Hoitokalastus - katiskapyynti

Vähäarvoisen kalan poistopyyntiä tehostetaan katiskapyynnillä (20 katiskaa) kesäkuun aikana. Katiskat valmistetaan Sallan kansalaisopiston kurssilla toukokuulla (2 pv, la-su), opettajana Lokan ammattikalastaja Pyhäjärvi Veijo. Kurssi on kaikille avoin, mukaan mahtuu 10 henkilöä, kurssimaksu 40 euroa ja materiaalimaksu 50 euroa. Kello-Aatsingin osakaskunta osallistuu kurssille, tavoitteena valmistaa kaksikymmentä (20) hoitopyyntikatiskaa. Osakaskunnan valmistamat katiskat toimivat, vuosittain, kesäkuulla yhteispyyntivälineinä hoitokalastuksessa ja sen jälkeen katiskat jaetaan loppuvuodeksi osakaskunnan kalastajille aktiivikäyttöön. Katiskassa on ”tuplapääty”, joista tiheämpisilmäinen päätyverkko voidaan poistaa, kun pyydetään isompaa kotitarvekalaa.

Katiskapyynnin pyyntivuorokausitavoite kesäkuulla 21–30 vrk x 20 katiskaa, hoitopyynti-vuorokausia yhteensä 420–600 vrk.

Katiskapyynti jatkuu järvialueella kalastavien omatoimipyyntinä. Vuoden lopussa kerätään pyyntipäivä- ja saalistiedot analysoitavaksi ja tulevan pyynnin määrittämiseksi. – Saalisraportti

Hoitokalastus – saaliin käsittely

Saalis käsitellään asianmukaisesti ja soveltuvilta osin hyödynnetään kotitalouksissa. Massasaalis tarjotaan esim. rekikoirayrittäjille pakastettavaksi koiranruuaksi tai kettu-/minkkitarhoille.

Salmialueiden niitto

Salmialueiden niittotarve on yhteensä noin 2 ha. Arvio maksimi niittosyvyydeksi on n. 1 m, ja yleisin niittosyvyys vaihtelee 0,5–0,8 metrin välillä. Niittoleveys on n. 4–5 m.

Riittävän tehokkaan vaikutuksen saamiseksi niitto toteutetaan kolmena (3) kesänä peräkkäin. Niittoajankohta heinäkuun loppu – elokuun alku, jolloin vesikasvusto on rehevimmillään.

Lisätiedot:

Kari Kivelä
p. 0400580109
Kello-Aatsingin osakaskunta