KALASTUS

Kalastus Yli-Kemin kalatalousalueella

Kemijärven säännöstelyalueella kalastavat ovat pääasiassa vakituisia asukkaita ja vapaa-ajanasukkaita. Yksittäisenä pyyntimuotona verkkokalastus on suosituin kalastusmuoto.

Kokonaissaaliista yli puolet pyydettään verkoilla ja vajaa kolmannes vapavälinein. Ammattimainen nuotta- ja rysäkalastus on vähentynyt Kemijärven alueella.

Kaupallisia kalastajia on muutamia, mutta kalastus on satunnaista tai vähäistä. Kalastusmatkailutoimintaa harjoitetaan jonkin verran muun muassa Pöyliöjärvellä. Suurin ongelma on kaupallisen kalastuksen väheneminen, vaikka kalastusta palvelevat rakenteet sekä kalastettava muikku-, kuha- ja haukikanta tarjoaisivat siihen hyvät mahdollisuudet.

Ylä-Kemijoen ja Tenniöjoen alueella kalastusta harjoittaa noin 400 taloutta. Kalastustiedustelujen keskimääräinen kokonaissaalis Ylä-Kemijoen ja Tenniöjoen alueella on ollut 2010-luvulla n. 6 200 kg.

Suosituin kalastusmuoto alueella on vapakalastus. Vapavälinein kalastaa 80 prosenttia ruokakunnista. Verkkoja käyttää vain pieni osa kalastajista, mutta verkoilla pyydetään kolmannes kokonaissaaliista.

Kalastajaa helpottamaan on luotu laajoja aluekokonaisuuksia käsittäviä yhtenäislupa-alueita. Yli-Kemin kalatalousalueella ovat Yli-Kemin viehekalastuksen yhtenäislupa-alue ja Kemijärven viehekalastuksen yhtenäislupa-alue.

Kalastonhoitomaksu

Kalastonhoitomaksu on monelle kalastajalle olennaisin kalastuslupa. Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on iältään 18–69-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä. Kalastonhoitomaksua ei tarvitse maksaa, kun on täyttänyt 70 vuotta. Maksamisen tarpeen määrittää kalastajan syntymäpäivä, ei syntymävuosi. Onkimiseen, pilkkimiseen ja silakanlitkaamiseen ei tarvita kalastuslupia, vaan ne kuuluvat yleiskalastusoikeuksiin.

Kalastonhoitomaksulla voit kalastaa yhdellä vavalla suuressa osassa maata, mutta ei kaikilla vesillä: rajoituksia on rauhoitetuilla vesialueilla, erillisen luvan vaativilla erityiskohteilla tai vaelluskalapitoisissa koski- ja virtavesissä. Kalastonhoitomaksu oikeuttaa vapaa-ajan kalastukseen myös Suomen talousvyöhykkeellä ja valtion yleisellä vesialueella meressä.

Lisätietoa kalastonhoitomaksusta:

Kalastusrajoitus.fi

Suomessa on laajat yleiskalastusoikeudet ja hyvät kalastusmahdollisuudet. Osassa vesistä kalastusta on kuitenkin rajoitettu. Kalastusrajoituspalvelusta löytyy tietoa, mitkä alueet ovat kuitenkin yleiskalastusoikeuksien ulkopuolella.

Palvelusta löytyvät vesialueet, joissa ongintaa, pilkintää ja viehekalastusta on rajoitettu kalastuslain ja ELY-keskusten päätösten nojalla. Viranomainen on merkinnyt palveluun nykytiedon pohjalta vaelluskalavesistöt.

Palvelusta löytyvät myös luonnonsuojelulain mukaiset kalastuskieltoalueet, vaelluskalavesistöjen muut kalastusrajoitukset ja ELY-keskusten uuden kalastuslain mukaiset kalastusta rajoittavat päätökset.

Kalastusrajoituspalvelusta vastaa maa- ja metsätalousministeriö yhdessä ELY-keskusten kanssa. Tiedot rajoituksista päivitetään palveluun arkipäivisin.